Esityksiä tai aiheita kansalliseen mp-työryhmään?
Santtu:
Kansallinen moottoripyörätyöryhmä kokoontuu jälleen ensiviikon tiistaina 24.4.2007. Työryhmässä ovat mukana kaikki moottoripyöräalaan liittyvät toimijat: myyjä- ja maahantuojaliikkeet (Mp-Kauppiaat, YTL), katsastustoimi (A-katsastus, YKL), poliisi, tulli, vakuutusala, motoristit (SMOTO) sekä viranomaistahot (AKE, LVM).
Työryhmä kokoontuu nyt kolmatta kertaa. Aikaisemmin on keskusteltu muunmuassa istumapaikkamerkintöjen virheistä ja korjaustarpeista sekä tienpäällä tapahtuvista valvonta- ja rangaistuskäytännöistä. Myös tyyppihyväksyttyjen moottoripyörien muuntelu sekä erilaiset vakuutuskäytäntöjen ja tulkintojen epäkohdat ovat olleet asialistalla.
Työryhmä ei ole päätöksiä tekevä toimielin, vaan ensisijaisesti keskustelufoorumi. Sen tarkoituksena on tunnistaa ja yksilöidä käytännön ongelmakohtia, jotta ne voidaan siirtää ratkaistavaksi oikeisiin toimielimiin. Tieto lisää tuskaa, mutta tuo myös tullessaan motiivin muuttaa asioita. Esimerkiksi istumapaikkamerkintöjen epäkohtiin saatiin nopeasti korjaus tämän työryhmän kautta.
Tässä onkin kysymys harrastajille: Onko tiedossasi epäkohtia tai ongelmia joita haluaisit, että nostamme esiin tällä foorumilla? Laita palautteesi joko suoraan tähän ketjuun tai yksityisviestinä allekirjoittaneelle.
Taustaa ja lisätietoja [*] Istumapaikkojen virhemerkintöjen tulkintoihin korjaus (21-11-06) [*] Kansallinen moottoripyörätyöryhmä (30-06-06) [*] APU:n loppuraportti valmis (05-06-06) [*] MMAF kerää tietoa rakentelusakoista (19-07-05) <-- Tämä jatkuu yhä! [/list]
Santtu:
Seuraavasta ongelmasta on tullut palautetta: Miten vakuutetaan uusien teho/painovakuutusten mukaisesti sellaiset vanhemmat pyörät, joiden tiedoista puuttuu teho (mutta paino on)? Vakuutusyhtiöhän ei tällaisessa tapauksessa saa AKE:n kautta tarvittavia tietoja.
Onko muuta?
LEQ:
Rengaskoko-muutos-laki on persiistä.
Kopterilaissahan lukee:
Etupyörä ei saa muutoksen jälkeen olla takapyörää pienempi
Sanan pyörä käyttäminen on johtanut siihen, että kaikki eivät tiedä, onko kyseessä rengas vai vanne ja siksi soveltavat jompaa kumpaa.
Jos otetaan tyyppiesimerkki sporttipyöristä, vaikka GSX-R1000 '07, joka täyttää varmasti kaikki EU- ja muiden maiden lait, koska on tyyppihyväksytty. Siinä on ensiasennuksena renkaat 120/70/17 ja 190/50/17. Näiden molempien vanteiden halkaisijahan on sama (17"), jolloin renkaiden korkeus vaikuttaa siihen, kumpi rengas on suurempi. 120/70-kumin korkeus on 84mm ja 190/50-kumin korkeus on 95 mm. Eli takarengas on suurempi jo ensiasennuksena. Ja siis silti turvallinen.
Jos nyt haluaa käydä leimaamassa takarenkaaksi esim. 200mm:sen, pitäisi sen olla 40-sarjalainen, jolloin korkeus on vain 80mm, jotta täyttäisi lain kirjaimen, mikäli "pyörän" koolla tarkoitetaan rengasta, eikä vannetta. Ongelma tietysti on, että 40-sarjalaisia renkaita ei valmisteta ja muutenkin takarenkaan madaltaminen originaalista 15mm tulisi kompensoida jousituksen korkeuden säädöllä, ettei pyörästä tulisi custom-vessa-tyyppistä, vaan ohjattavuus säilyisi toivotulla tasolla.
Itse leimatessani kumeja törmäsin tuohon ongelmaan ja ratkaisin sen menemällä toiselle konttorille, jossa tulkittiin "pyörä" vanteeksi, ei renkaaksi.
Kyseessä lienee 70-luvun EasyRider-choppereiden ajalta jäänyt kummajainen, joka roikkuu vieläkin laissa samanlaisena. Toivottavasti MMAF saa puhuttua tässä asiassa järkeä lainsäätäjille ja laki muutetaan sellaiseksi, jolla aidosti pyritään turvallisuuden säilyttämiseen ja että se ei jätä tulkinnan varaa.
Tuusulan T-Bone:
Rengaskokoasia on työn alla jo muutenkin, ja periaatteessa melko valmista kauraa lainmuutosta silmällä pitäen. Lakipaketti uusitaan kuitenkin suurempana kokonaisuutena, joten jonkin aikaa täytyy vielä koettaa selvitä vanhalla kopterilailla.
Santtu:
Onhan tuossa tuo puoli asiaa, että osa konttoreista ei hiffaa mitä "pyörä" tarkoittaa, rengasta vai vannetta. Mun mielestä tulkinta tulisi olla niin, että kumpi on harrastajalle edullisempi vaihtoehto valitaan... ;D Oikeasti, kopterilain 5 § ekan momentin halkaisijapykälä kyllä mielestäni melko selvästi viittaa renkaan ja vanteen symbioosiin "pyöränä".
Mutta kuten Wintteri tuossa jo kommentoi, tämä koko pykälä (ja itseasiassa suurin osa kopterilakia muutenkin) on auttamattomasti vanhentunut ja sen korjaus on työn alla. Myös tästä pyörien koko -asiasta oli SMOTO:n ja MMAF:n valmistelemassa Ohjausgeometria- ja ajodynamiikkaesityksessä melko tarkka esitys asianlaidan korjaamiseksi.
Navigaatio
[0] Viestien etusivu
[#] Seuraava sivu