oikeutta teille - moottoripyörien rakentelun vero alas!
MODIFIED MOTORCYCLE ASSOCIATION OF FINLAND
LIITY MMAF:n JÄSENEKSI

SHOP.MMAF.FI
23 Huhtikuu 2024, 09:57:30 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Etsitkö wanhoja artikkeleita ja juttuja? Ne löytyvät osoitteesta [url]http://www.mmaf.fi/arkisto2006.html [/url]
Etusivu Ohjeet Haku Kalenteri Kirjaudu Rekisteröidy
Sivuja: [1]
Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Ajokorttijärjestelmä uudistuu - SMOTOn lausunto  (Luettu 13768 kertaa)
Santtu
Tättärää
Administrator
*****
Viestejä: 1 431



« : 17 Toukokuu 2010, 08:16:52 »

Liikenne- ja viestintäministeriö uudistaa ajokorttilainsäädäntöä.  Esitys uudeksi ajokorttilainsäädännöksi on lähetetty lausuntokierrokselle. SMOTO työstää lausuntoaan parhaillaan.

Sinä voit vaikuttaa - Ota osaa keskusteluun

Lausunnon laatimisen taustaksi pyydämme kerhoilta ja jäseniltä mielipiteitä esitetyistä uudistuksista. Kommentteja ja mielipiteitä perusteluineen voi lähettää kootusti osoitteeseen sirpa.heiskanen(at)smoto.fi tai keskustella asiasta SMOTOn
keskustelufoorumilla: http://www.smoto.fi/foorumi/index.php?showtopic=811

Lausunto on jätettävä ministeriölle 8. kesäkuuta mennessä.

Taustatietoja:
« Viimeksi muokattu: 09 Kesäkuu 2010, 11:40:44 kirjoittanut Santtu » tallennettu

Story tells that 95% of Harleys ever made are still on the road. The remaining 5% made it home. More on this line: http://luupilotti.blogspot.com/
Jack
Full Member
***
Viestejä: 55


« Vastaus #1 : 20 Toukokuu 2010, 08:15:26 »

En joka foorumille aio kirjautua, josko pienei mielipiteeni otettasiin tässä huomioon.
(enkä lukenut lakitekstejä läpi)

Jos mopokorttiin tulee ajokoe ja ajotunteja, tulee siitä saada hyvitystä seuraavaa korttia ajettaessa.
KT-korttihan tulee ajettavaksi mahdollisesti jo vuoden kuluttua, eikä 3 vuotta skootterilla ja siitä B-kortti ole mikään mahdottomuus.

Jack
tallennettu
Santtu
Tättärää
Administrator
*****
Viestejä: 1 431



« Vastaus #2 : 20 Toukokuu 2010, 13:18:03 »

Eiköhän palaute mene tätäkin kautta perille.
tallennettu

Story tells that 95% of Harleys ever made are still on the road. The remaining 5% made it home. More on this line: http://luupilotti.blogspot.com/
Santtu
Tättärää
Administrator
*****
Viestejä: 1 431



« Vastaus #3 : 09 Kesäkuu 2010, 11:36:15 »

SMOTO jätti tänään lausuntonsa liikenne- ja viestintäministeriölle luonnosesityksestä uudeksi ajokorttilaiksi ja eräistä siihen liittyvistä laeista.

Tässä tiedotteessa on koottu lyhyesti SMOTOn lausunnon tärkeimpiä pääkohtia. Lausunto on kokonaisuudessaan luettavissa SMOTOn keskustelufoorumilla osoitteessa: http://www.smoto.fi/foorumi/index.php?showtopic=814

Kuljettajakoulutuksen kehittäminen

SMOTO pitää hyvänä esityksessä mainittua pyrkimystä kehittää kuljettajakoulutusta ja kuljettajan vastuun korostamista liikenteessä myös muiden tienkäyttäjien ja muun liikenteen turvallisuudesta.  Esityksessä tämä pyrkimys on nostettu esiin erityisesti B-luokan kuljettajaopetuksen kehittämisessä.

Ajokieltoharkinta toistuvien rikkomusten perusteella

Nykyisten säädösten mukaan ajokieltoon voidaan määrätä tiettyjen toistuvien rikkomusten perusteella. Ajokieltoon johtavien rikkomusten määrä on nykyisellään 3 kpl / vuosi tai 4 kpl / kaksi vuotta. Tämä raja aiotaan esityksen mukaan pitää ennallaan, mutta huomioon otettaviin toistuviin rikkomuksiin kaavaillaan lisäystä. Mm. kännykän käyttö ajon aikana ja henkilökohtaisten hyväksyttyjen suojavarusteiden käyttämättömyys olisivat jatkossa rikkomuksia, jotka laskettaisiin mukaan. SMOTOn mielestä rämä esitys vaatii vielä tarkistamista. 

Seuraamusjärjestelmä on jo nykyisellään riittävän ankara. Jos seuraamusperusteita laajennetaan uusiin rikkomuksiin, tulee myös sallittujen rikkomusten määrää korottaa nykyisestä määrästä (3 kpl / vuosi tai 4 kpl / kaksi vuotta) tai luoda järjestelmään laajennusta kompensoiva osuus.  Ehdotamme lausunnossamme kompensointia esimerkiksi Saksan mallia soveltaen. Saksassa kuljettajan on mahdollista vähentää rikesaldoaan osallistumalla koulutukseen. Esitimme lausunnossa samantyyppisen mahdollisuuden tuomista Suomeen, jolloin kuljettaja voisi vähentää rikesaldoaan esim. osallistumalla vapaaehtoisesti ennakoivan ajon kurssille, joita monet mp-kerhotkin järjestävät.

Ajokorttien ikärajat

Moottoripyörän kuljettajan ikävaatimukseksi A1-luokassa ehdotetaan 16 vuotta, A2-luokassa 18 vuotta. A-luokan kortin ikärajaa ehdotetaan nostettavaksi nykyisestä 21 vuodesta 24 vuoteen, silloin kun rajoittamaton A-luokan kortti suoritetaan suoraan kuljettajatutkinnon kautta eikä A2-kortin ja ajokokemuksen kautta. SMOTO ei näe riittävästi perusteita ikärajan nostolle.

Kustannukset kuriin

Kaikkineen lausunnolla olleet esitetyt uudistukset merkitsevät tulonsiirtona autokouluille yli 16 M?/vuosi. Yksistään mopokortin saamiseksi esitetty käsittelykoe lisää jo mopokortin hankinnan kuluja huomattavasti. Harrastajan kannalta kustannusten nousu ei ole hyväksi. 

On hyvä, että esityksessä on säilytetty mahdollisuudet myös vaihtoehtoisille ajokortin suorittamistavoille. Myös mahdollisuus lukea aikaisemmin saatua opetusta hyväksi seuraavaa ajokorttiluokkaa suoritettaessa on myönteistä muutoin niin kukkaron päälle käyvissä uudistuksissa.

Tukea ajoradoille ja vapaaehtoista koulutusta tarjoaville

Lakiesityksen perusteissa korostetaan ajokokemuksen merkitystä liikennevahinkoja vähentävänä tekijänä. SMOTO katsoo lausunnossaan, että mahdollisuuksia ajoharjoitteluun on lisättävä. Ajoharjoitteluratoja on saatava lisää ja niiden toimintaa samoin kuin vapaaehtoista ajoharjoittelua järjestävien kerhojen, yhdistysten ja järjestöjen toimintaa on tuettava liikenneturvallisuutta edistävinä toimina.
tallennettu

Story tells that 95% of Harleys ever made are still on the road. The remaining 5% made it home. More on this line: http://luupilotti.blogspot.com/
Sivuja: [1]
Tulostusversio
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2011, Simple Machines Validi XHTML 1.0! Validi CSS!
UUTISIA
TULEVAT TAPAHTUMAT
Tapahtumien automaaginen listaus tässä toimii toistaiseksi vain etusivulla.
UUSIMMAT KESKUSTELUT
YHDISTYS
Postiosoite:
PL 115, 00511 Helsinki

Haukut, ja kehut:
puheenjohtaja @ mmaf.fi
sihteeri @ mmaf.fi
jasenrekisteri @ mmaf.fi
rahastonhoitaja @ mmaf.fi
webmaster @ mmaf.fi

Yhdistyksen säännöt

Liity yhdistyksen jäseneksi täyttämällä lomake

Dokumenttiarkisto