oikeutta teille - moottoripyörien rakentelun vero alas!
MODIFIED MOTORCYCLE ASSOCIATION OF FINLAND
LIITY MMAF:n JÄSENEKSI

SHOP.MMAF.FI
24 Tammikuu 2020, 19:43:31 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Haluatko sinä, kerhosi tai yrityksesi tukea MMAF:n toimintaa? Liity MMAF:n kannatusjäseneksi
Etusivu Ohjeet Haku Kalenteri Kirjaudu Rekisteröidy
Sivuja: [1]
Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Moottoripyöräkerhoon kuuluminen ei ole peruste rangaistuksen koventamiselle  (Luettu 3646 kertaa)
squid
Uutislähteet
*****
Viestejä: 55WWW
« : 18 Kesäkuu 2011, 19:08:55 »

Vaikka usko kotimaiseen oikeuslaitokseen on ainakin allekirjoittaneella välillä ollut koetuksella, löytyy sieltä vielä järjen hiven, kun oikein kaivaa. Korkein oikeus on nimittäin todennut (KKO:2011:41), että moottoripyöräkerhon jäsenyyttä ei voida pitää osoituksena järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Käräjä- ja hovioikeudet olivat koventaneet erään jutun yhteydessä rikoksista tuomittujen henkilöiden rangaistuksia sillä perusteella, että he olivat kuuluneet moottoripyöräkerhoihin. Jutussa todistaneen KRP:n rikosylikonstaapelin todistuksen perusteella vastaajien oli nähty olevan järjestäytyneitä vakavien rikosten tekemistä varten. Kyseisen koventamisperusteen käyttäminen edellyttää järjestäytynyttä ryhmää ja toimimista ryhmän jäsenenä.

Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan kerhojen jäsenyyttä ei yksin voida pitää koventavana seikkana, sillä ei voida näyttää toteen niiden järjestäytyneen vakavien rikosten tekemistä varten, eikä rikosten ei voitu näyttää kuuluneen ryhmän järjestäytymisen perusteena olleeseen toimintaan. Olennaisena KKO piti myös sitä, oliko aloite rikoksiin tullut nimenomaan kerhoilta ja onko niillä edistetty kerhojen väitettyä rikollista toimintaa. Lisäksi se, että kerhojen toimintaan osallistuneet henkilöt olivat syyllistyneet vakaviin rikoksiin, ei riitä osoittamaan, että kerhot olisivat järjestäytyneitä rikollisryhmiä.

Asiassa ei kuultu kerhojen johtoa eikä tutkittu, ovatko muut kerhojen jäsenet syyllistyneet vastaavankaltaiseen rikoksiin kerhojen toiminnan puitteissa. Myöskään selvitystä siitä, että rikokset olisi tehty kerhojen aloitteesta tai niiden nimissä ei voitu toimittaa. Näin jäi näyttämättä, että kerhot olisivat järjestäytyneet rikollista toimintaa varten, eikä kerhojen jäsenyys osoita vastaajien muodostaneen vakavien rikosten suorittamiseksi tekemistä varten järjestäytynyttä ryhmää.

Asian merkittävyys korostuu, kun aletaan maalailemaan piruja seinille. Jos yksin kerhoon kuulumista voitaisiin pitää koventamisperusteena, ei oltaisi kovinkaan kaukana siitä, että vaikkapa kimppatallilta porukassa pommittamaan (hyi hyi) lähtevien sanktioita kovennettaisiin narahdettaessa, vedoten järjestäytyneeseen eturengas ylöskytkettynä ajamiseen. Tai jopa siihen, että yksittäisen motoristin esim. ylinopeudesta seurannutta rangaistusta kovennetaan mp-kerhoon kuulumisen perusteella järjestäytyneenä toimintana. Sitähän ne keltaisessa lehdistössä kertovat moottoripyöräilijöiden tekevän, keulivan, ajavan ylinopeutta ja muuten vaan vaarantavan liikennettä.
tallennettu

Ylle kirjoitettu pätee väistämättä ja poikkeuksetta, koska liikenneturvallisuus, ympäristönsuojelu ja lapset!!
Sivuja: [1]
Tulostusversio
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2011, Simple Machines Validi XHTML 1.0! Validi CSS!
UUTISIA
TULEVAT TAPAHTUMAT
Tapahtumien automaaginen listaus tässä toimii toistaiseksi vain etusivulla.
UUSIMMAT KESKUSTELUT
YHDISTYS
Postiosoite:
PL 115, 00511 Helsinki

Haukut, ja kehut:
puheenjohtaja @ mmaf.fi
sihteeri @ mmaf.fi
jasenrekisteri @ mmaf.fi
rahastonhoitaja @ mmaf.fi
webmaster @ mmaf.fi

Yhdistyksen säännöt

Liity yhdistyksen jäseneksi täyttämällä lomake

Dokumenttiarkisto